Over dit project

Heerlen was vroeger, dankzij broeder Aloysius het kuurmekka van Europa. Helaas is dit allemaal verleden tijd, maar het nalatenschap van broeder Aloysius is nog steeds indrukwekkend. Om ervoor te zorgen dat deze nalatenschap niet verloren gaat en de Luciushof en het Savelbergklooster weer een meer prominente rol krijgen is het belangrijk dat we deze kennis blijven verspreiden en uitdragen.

 

De ingrediënten hiervoor zijn reeds in de kloosters en de daarbij behorende tuinen vanuit de historie aanwezig, namelijk de kruiden, het water en het sociaal engagement. Door beide tuinen in te zetten als een werkend landschap, kunnen de kloosters hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken. Niet alleen ontstaat er een sociale synergie tussen de beide kloosters, maar ook op het gebied van bewust omgaan met grondstoffen, water en (menselijk) kapitaal kan op deze manier een grote stap voorwaarts gezet worden. Voor de historische verbinding, maar ook op het gebied van contemplatie, is de Kneipp vijver een noodzakelijk onderdeel van de kloosters. Deze vijver kan ervoor zorgen dat de bezoeker kan ‘kneippen’ maar ook maakt het water een contemplatieve ruimte geschikt voor ceremonies.

 

Het project Savelbergklooster/Luciushof is onderdeel van het onderzoek naar het werkend landschap van Circulair Erfgoed Parkstad dat ondersteund wordt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is in 2015 geselecteerd als IBA-project.

Partners

Stiumuleringsfonds creatieve industrie, Gemeente Heerlen, Inco+, IBA-Parkstad

 

Samenwerking

X