About This Project

In opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij 023 werd in oktober 2017 begonnen met de bouw van zes woontorens en 49 woningen op de hoek van de Schipholweg en de Amerikaweg. Een locatie gelegen op de drempel van de oude stad. Heren 5 is verantwoordelijk voor het ontwerp van blok W4. Op een prominente hoek bij binnenkomst van Haarlem verschijnt straks een woonblok met een sculpturale woontoren voorzien van ambachtelijke baksteendetails die het plan markeert als nieuwe Entree van Haarlem.

 

Verlichtingselement
De Opdrachtgever heeft de wens uitgesproken om op de hoek van H3 een modern vormgegeven lantaarn aan te brengen die goed zichtbaar geplaatst wordt op de dakrand of uitstekend over de openbare weg. De kruising van de Schipholweg en de Amerikaweg is de entree van de stad Haarlem. Maar voor veel Haarlemmers is het meer dan dat. Na een lange dag op het werk en een terugrit door het hectische verkeer in de Randstad is het moment dat ze de kruising oversteken het moment dat ze thuiskomen.

 

De entree van Haarlem vraagt om een symbool die de bewoners begroet en ongewenste bezoekers afschrikt. In vroegere tijden werd dit gedaan door grote gebouwen te voorzien van gargoyles oftewel waterspuwers. Uitgevoerd als mythische afschrikwekkende wezens die dienden ter bescherming van het goede en het weren van het kwaad.

 

Muggen
Haarlemmers staan bekend als muggen. Reeds in de 15de eeuw werd deze naam gebruikt. Er zijn verschillende verklaringen voor de bijnaam één daarvan is de grote aanwezigheid van muggen in de stad vanwege de waterrijke omgeving. Ondertussen is de mug een geuzennaam die met trots wordt gedragen zelfs als de mug kan worden beschouwd als één van de minst heroïsche dieren van
het dierenrijk. Het zegt veel over de lichtvoetigheid en aard van de Haarlemmer om dit verguisde insect te omarmen. De mug lijkt altijd aanwezig, maar onzichtbaar als je hem wilt pakken. Een ideale bewaker van de stad. Ogenschijnlijk moeiteloos zweeft hij boven iedereen uit en houdt je in de gaten.

 

Iedereen heeft als kind weleens een zaklamp in de hand genomen en lichtlijnen getekend in het donker. De ‘afdruk’ die het licht achterlaat door de zaklamp snel te bewegen is lichtvoetig en lijkt tijdelijk, maar blijft tegelijkertijd branden op het oog. Belangrijk bij de uitvoering is dat het lijkt alsof de mug getekend is in de lucht. Hij moet een zekere lichtvoetigheid hebben, alsof hij heel zachtjes geland is op de rand van het gebouw en zo weer weg kan vliegen. Overdag is hij niet zichtbaar, maar in het donker houdt hij wacht over de stad.

 

De Mug is helaas niet uitgevoerd.

 

Opdrachtgever

Ontwikkelingsmaatschappij 023

X