Over dit project

De gemeente Zijpe is een gemeente in de Kop van Noord-Holland en wordt gekenmerkt door de kracht van de altijd aanwezige wind. In 2008 organiseerde Stichting Innovatief Zijpe een besloten prijsvraag genaamd ‘Voor de Wind’. Het doel was om die energieopwekkende kunstwerken te plaatsen in het landschap van de Gemeente Zijpe, zodat de bewoners en bezoekers de kracht van de wind op een bijzondere wijze konden beleven.

 

Studio Carmela Bogman raakte gefascineerd door het unieke, industriële landschap van ECN te Petten. Deze door industrie en techniek bepaalde locatie wordt omringd door een duinlandschap met een fraaie flora en fauna. Deze combinatie van natuur en techniek inspireerde tot het kunstwerk Vreemde Vogels. Een opvliegende zwerm vogels draait in het rond; het beweegt van groot naar klein, als een kloppend hart met een hallucinerende aantrekkingskracht als die van een zwerm spreeuwen in het najaar, met een knipoog naar het mysterie uit de film Birds van Alfred Hitchcock.

 

Het kunstwerk is geïnspireerd op de werking van de Darius rotor en kan zodoende ook energie opwekken. In die zin is het een horizontale versie van de windturbine. Vreemde Vogels eindigde bij de eerste drie, geen van deze kunstwerken werd uitgevoerd.

 

Opdrachtgever

 

Presentatie Video

X