Over dit project

In 2014 organiseerde de gemeente Haarlem een prijsvraag voor het ontwerp van een nieuw brugwachtershuisje bij de Melkbrug over het Spaarne. Uit meer dan 80 inzendingen, werden 5 ontwerpteams geselecteerd en uitgenodigd om een ontwerp te maken. Studio Carmela Bogman en Dieter Blok van BKVV, vormden één van deze ontwerpteams en maakten De Brugwachter en de Waterlelie.

 

Het brugwachtershuisje is ontworpen als een nieuw torentje dat het stadsgezicht markeert. Een markante plek van waaruit de brugwachter het waterverkeer goed in de gaten kan houden en de bezoeker van harte verwelkomen heet.

 

Bovenin het brugwachtershuisje hangt een abstracte waterlelie. De waterlelie is een bijzondere plant die alleen groeit in kalm, schoon water en staat symbool voor de verandering die het Spaarne heeft doorgemaakt van een industrie en transport route naar een rustig, meanderende rivier. De lelie is vormgegeven als een juweel, die de blik omhoog richt en een relatie legt met de rijk gedecoreerde torens en gevels.

 

De lelie geeft keer op keer een klein geschenk aan de bezoeker. In de avonduren gaat de waterlelie die binnenin het brugwachtershuisje hangt zacht opgloeien. Het wordt een subtiel herkenningspunt in het centrum.

 

Samenwerking

Dieter Blok

X