Over dit project

Traverse

De gemeente Bernheze gaat in een van haar kernen, Heeswijk-Dinther, de verbindingsweg (Traverse) tussen de kom van Heeswijk en de kom van Dinther, reconstrueren. Het gaat om een 2,5 kilometer lange weg, die in 2020 wordt verfraaid, vernieuwd en veiliger aangelegd gaat worden. Door ruimte voor kunst te creëren wordt de identiteit van de regio en het dorp versterkt en de aantrekkelijkheid van het gebied en de kwaliteit van de omgeving vergroot. Het concept De lichtgevende dovenetel van Studio Carmela Bogman is gekozen als winnend idee.


De lichtgevende dovenetel

Heeswijk/Dinther is onlosmakelijk verbonden met het beekdal. Vanwege de vruchtbare klei van de Leigraaf en de Aa en de hoger gelegen zandgronden was het een aantrekkelijke vestigingsplaats. Om een beter beeld te krijgen van het beekdal, ben ik op onderzoek gegaan naar de kenmerkende elementen hiervan. Gewapend met kussensloop en fototoestel heb ik een overzicht gemaakt van de aanwezige bloemen in het beekdal. Dit varieert van een heel normale paardenbloem tot een aantal meer zeldzame soorten, zoals het Klein Kruiskruid, het fraai duizendguldenkruid en de gevlekte dovenetel.

 

Om te kijken of ik deze planten kon vertalen naar een object heb ik van deze planten de drie meest uiteenlopende variaties geselecteerd en hiervan een abstractie gemaakt. Daarbij viel op dat de abstractie van de dovenetel gelijk doet denken aan een elegante verlichtingselement; De lichtgevende dovenetel. Door de vorm verder uit te werken en te kijken naar de verhouding van het verlichtingsarmatuur, ontstaat er een familie van elementen die los van elkaar functioneren en ook gezamenlijk een geheel vormen. Doordat de verlichtingsmast in verschillende vormen kan verschijnen maar toch onmiskenbaar tot dezelfde familie behoort zorgt deze ervoor dat de gehele Traverse een eenheid vormt.

 

Verlichtingsmasten zijn met hun ranke en elegante vorm overdag een mooie verschijning maar dragen vooral in de avonduren bij aan een sfeervol straatbeeld. Door de toevoeging van de verlichtingsmasten worden de pleinen en kruispunten nog meer een verblijfsplek. De neiging om af te remmen zal groter zijn, waardoor er rustiger gereden wordt. Momenteel wordt het idee verder uitgewerkt tot een realiseerbaar object.

 

Opdrachtgever

Gemeente Bernheze

 

Begeleiding

Kunstloc

X