About This Project

Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg is een belangrijke entree van het Vechtpark, maar werd lange tijd niet volledig benut. Ver hoeven we hiervoor niet te gaan, want de Vecht stroomt letterlijk langs de voordeur. Vanuit de Koppel bestond al lange tijd de wens om de achtertuin te veranderen in ‘een totale Vechtdal beleving’. Dit werd de Koppeltuin Hardenberg.

 

Studio Carmela Bogman ontwierp een plan met minimale en eenvoudige middelen, waardoor de Vecht en het Vechtdal optimaal beleefbaar worden. Hierbij is gekozen voor een raamwerk met een ruig karakter, dat dient als onderlegger en katalysator voor toekomstige activiteiten. Dit raamwerk brengt je stapsgewijs dichter naar de natuur en zorgt voor een helder ordening in de tuin. Het raamwerk bestaat uit drie verschillende gebieden, namelijk het erf, het grasland en de maten, die elk een eigen aspect van het Vechtdal belichten en die elkaar onderling versterken.

 

In de tuin is genoeg te doen. Je kunt er vuurtje stoken in de vijver, kikkervisjes zoeken, kledderen in het water bij de aftakking van de Vecht en samen met de boswachter beestjes zoeken tussen de planten. De tuin dient niet alleen ter vertier, maar vooral ook om de rol en aanwezigheid van de Vecht beter in beeld te brengen. Zo wordt een deel van de tuin gebruikt als overstroom gebied voor de Vecht. Bij hoog water loopt dit deel van de tuin onder, waardoor er een bijzondere flora en fauna ontstaat, die typisch is voor de Vechtdal landschap.

 

Opdrachtgever

Gemeente Hardenberg, Velt en Vecht

 

Samenwerking

Gemeente Hardenberg, Velt en Vecht

 

Curator Vechtpark

Jeroen van Westen

 

Uitvoering

Rots Maatwerk, Van der Mast Prefab Beton

 

Bezoek Vechtpark

De Koppel Hardenberg

 

Fotografie

Ton van Vliet

 

 

 

X